top of page

Hier verschijnt binnenkort een verhaal over de postduivensport!

Bestaat de Twentse  duivensport over twintig jaar nog wel? 

20210603_132556.jpg

Een steeds harder teruglopend ledenaantal, een oubollig imago en een oneerlijke strijd tussen de hobbyist en de professional. De traditionele duivensport dreigt langzaam uit te sterven. Ook hier in Twente waar de achteruitgang goed voelbaar is, ligt geen fraaie toekomst in het verschiet. One loft races in het buitenland, waar het vooral om geld gaat, worden steeds populairder. Kan het nog goed komen met de traditionele duivensport? En wat is daarvoor nodig? Verslaggever Jesse Seppenwoolde, opgegroeid tussen de duiven, probeert in gesprek met klassieke duivenmelkers, professionele kwekers, een spaarzaam nieuw lid en verenigingsvoorzitters erachter te komen of de duivensport over twintig jaar nog bestaat en - zo ja - in welke vorm.

Daar zitten we dan op de witte plastic stoeltjes achterin de tuin. Zoals elke week. Het bord macaroni op schoot en starend naar de knalblauwe hemel. Nee, nog niets te zien. Elk moment zou er eentje kunnen komen. Het is een zaterdagmiddag ergens in de zomer van 2006. Bergerac staat op het programma. “Daar moeten ze vandaan komen”, zegt opa, terwijl hij richting het zuiden wijst. Altijd weer die spanning, volledige focus op de lucht en het voerblik in de aanslag. Want als er ineens een opduikt moet ‘ie zo snel mogelijk op de plank komen. Vorige week ging dat nog mis, toen bleef die jonge kras maar rondcirkelen boven het hok. Toch luisteren ze vaak wel goed naar opa’s gefluit en geschud met de voerbus. Soms gooit hij wat voer op de plank om ze van het dak te lokken. “Kom maar, alloh”, roept hij dan. Ik heb het ook wel eens geprobeerd, maar dat werkte niet. Zal wel komen omdat ik nog geen blauwe stofjas draag.

Ja, daar is er een! Met een noodgang valt de duif op de spoetnik en dus bovenop de plank. Toen het nog een klein stipje was ver bovenin de lucht, zag opa al dat het de blauwe ‘51 was, de beste duif uit het hok. “32 minuten over, dat is wel mooi op tijd”, roept opa vanaf de schuur. Daar hangt aan de muur een houten kastje, waar de klok inzit. Daar mag ik nooit aanzitten, want dan gaat het helemaal mis. Ik zou ook niet weten hoe die klok werkt, maar dat leer ik nog wel.

​

 

Een aflopende zaak

Vijftien jaar geleden, toen ik nog lid was van de Rijssense postduivenvereniging Het Luchtvermaak, bestond het ledenbestand uit zo’n zestig vliegende hokken. Daar zijn er nu nog veertig van over. “Net na de oprichting hadden we zo’n 250 leden. We werden toen opgesplitst in twee verenigingen: Het Luchtvermaak en de Reisduif”, vertelt voorzitter Jascha Ligtenberg (68) van Het Luchtvermaak. In de toekomst heeft hij weinig vertrouwen: “Ik denk dat het een aflopende zaak is.”

​

Verder lezen? Hou deze website in de gaten!

20210520_145349.jpg
20210603_132619.jpg
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
2007M14rbd_jgd2.jpg
bottom of page